HFDlogo3red

Događanja i obavijesti

Tematski broj časopisa Književna smotra, Godište 53, br. 207 (2023.)

Zagreb, 10. svibnja 2022.

Tematski broj časopisa Književna smotra, Godište 53, br. 207 (2023.)

Radni naslov: Medijski prostori

Poštovane kolegice, poštovani kolege

Pozivamo Vas na suradnju u tematskom broju znanstvenog časopisa Književna smotra.

Časopis Književna smotra je znanstveni časopis Hrvatskog filološkog društva. Objavljuje recenzirane znanstvene i stručne radove iz područja znanosti o književnosti i interdisciplinarnog polja kulturalnih studija. Kategoriziran je na međunarodnoj razini a1 i referiran u međunarodnim bazama WoS, Scopus i dr. Časopis objavljuje radove na hrvatskom jeziku. Književna smotra izlazi četiri puta godišnje, u tiskanom i on-line izdanju.

Temat radnog naslova „Medijski prostori“ se zasniva na istraživanju prostora kao značenjskog okvira međusobnih odnosa filma, književnosti, vizualnih studija, arhitekture, popularne kulture i proučavanja medija. Težište je na inovativnim modelima tumačenja prostora te interdisciplinarnim sagledavanjima različitih komunikacijskih i umjetničkih disciplina.

Zainteresirani smo za različite poglede, od povijesnih do suvremenih, za kritički i teorijski usmjerena razmatranja teme. Očekujemo priloge koji primjenom interdisciplinarne  i multidisciplinarne metodologije proširuju polje razumijevanja uloge filmskog i književnog diskursa u dijalozima umjetničkih ideja, transferima arhitektonske kulture, dokumentiranju i preoblikovanju prostora kao okvira za konstruiranje značenja. Stoga je zastupljeno široko područje medijskih  izraza, od dokumentarnog, televizijskog, eksperimentalnog i animiranog filma, preko izvedbenih formi i književnog izražavanja (pripovjednog i lirskog), do video umjetnosti, video igara, izložbi i instalacija u javnom prostoru.

Cilj je odabranim prilozima prikazati aktualne znanstvene dosege i obogatiti literaturu o ovom području, pridonijeti afirmiranju novih tumačenju uloge filma, književnosti i drugih medija u kontekstu suvremene kulture nakon „prostornog obrata“.

Gostujući urednici:

Prof. dr. sc. Nikica Gilić i prof. dr. sc. Jasna Galjer

Administrativna urednica: Luja Šimunović, asist.

Prijedlozi priloga na hrvatskom jeziku dostavljaju se do 15.06.2022. (opsega do 250 riječi, uključujući naslov, sažetak, ime i prezime autora, afilijaciju i 5 do 7 ključnih riječi).

Prijedlozi priloga šalju se u elektroničkom obliku na adrese:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., cc: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

   

- Obavijest o prihvaćanju priloga: 20.07.2022.

- Rok za predaju radova: 1.11.2022.

Opseg tekstova: preporučena dužina teksta je do 30 kartica teksta (1 kartica = 1.800 znakova), 5 do 7 slikovnih priloga (pitanja autorskih prava su obaveza autora).

- Recenzentski postupak: do 20.12.2022. (rukopisi prolaze dvostruki recenzijski postupak)

- Tisak: prva pol. 2023.

Informacije o časopisu i upute autorima dostupne su na poveznici: https://hrcak.srce.hr/knjizevna-smotra

Prijava i objava radova u časopisu autorima se ne naplaćuje.

S poštovanjem,

U ime Uredništva,

               

Prof. dr. sc. Nikica Gilić

Prof. dr. sc. Jasna Galjer

Copyright © 2010 Hrvatsko filološko društvo. Sva prava pridržana. Pravne napomene i privatnost 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.